Linkin kuulumiset vuodelta 2024

Linkki-toiminta tarjoaa matalan kynnyksen tukea 10–18-vuotiaille nuorille sekä heidän vanhemmilleen ja perheilleen yhteistyökumppaneiden kanssa. Toiminnan keskiössä on nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja vanhemmuuden tukeminen. Linkki-toiminnan vakiintuneita työmuotoja ovat keskustelutuki, vertaisryhmät, työpajat, luennot sekä oppaat ja muut materiaalit. Lisäksi ammattilaisten kanssa yhteistyötä tehdään erilaisissa asiakas- ja asiantuntijaverkostoissa sekä tarjoamalla palveluohjausta, konsultaatiota ja menetelmäkoulutuksia. Vuoden 2024 aikana STEAn ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen avustuksilla kohtasimme yksilö-, perhe- ja ryhmäkohtaisessa tuessa yhteensä noin 350 nuorta tai vanhempaa, ja nämä ohjautuivat ennätyksellisesti 18 eri kunnasta. Lisäksi tavoitimme yli 800 alueen ammattilaista ja kehitimme sekä yksilö-, perhe- että vertaisryhmämateriaalejamme julkaistavaksi verkkosivustolla ammattilaistenlinkki.fi.  

Asiakastyö ja -tilaisuudet

Vuoden 2024 aikana Linkin yksilö- ja perhekohtaisessa keskustelutuessa oli 297 asiakasta. Asiakkaista oli lapsia ja nuoria 133 (45 %) ja vanhempia sekä muita kasvatusroolissa olevia aikuisia 164 (55 %). Asiakkuusjaksoista yksilötyöskentelyä oli 65 % ja perhetyöskentelyä 35 %. Tulosyistä keskeisin oli nuorilla mieliala, vanhemmilla jaksaminen sekä perheillä ristiriidat kotona. Keskustelutukea tarjottiin asiakkaiden toiveiden mukaisesti puhelimitse sekä lähi- ja verkkotapaamisilla. Asiakastapaamisia toteutui yhteensä 571. Verkkotapaamisten osuus kasvoi vuoden 2024 aikana, ja tapaamisista yli 10 % toteutui etäyhteyksillä.

Vuonna 2024 otettiin käyttöön yksilötyöskentelyn muutosmittarit. Nuorilla lisääntyi askelmilla 0-10 erityisesti keskimääräinen tyytyväisyys omiin voimavaroihin (+1,4), kykyyn selvitä vaikeuksista (+1,4), itseensä (+1,3) sekä elämäänsä (+1,2). Vanhemmilla lisääntyi erityisesti keskimääräinen tyytyväisyys jaksamiseensa (+1,6), perhesuhteisiinsa (+1,3) ja arkeensa (+1,2). Perhetyöskentelyyn osallistuneista nuorista 83 % ja vanhemmista 97 % koki saaneensa perhetyöskentelystä apua. Miten meni? -palaute (FIT-mittarin SRS) oli käytössä kaikilla keskustelutuen tapaamisilla. Vastauksia saatiin 411. Asteikolla 0–10 keskiarvot olivat kuulluksi tuleminen 9.2, teemat 9.1, työskentelytapa 9.3 ja yleisarvio 9.2.

Asiakkuusjaksoista noin puolet (52 %) oli kestoltaan alle ja puolet (48 %) yli kaksi kuukautta kestäviä. Erilaisia konsultoivia ja toiminnasta tiedustelevia yhteydenottoja sekä asiakkuuksiin liittyviä yhteydenpitoja toteutui 323. Keskustelutukeen osallistui asiakkaita 16 eri varsinaissuomalaisesta kunnasta, lisäksi näiden lisäksi 2 muusta kunnasta tuli osallistujia vertaisryhmiin. Vertaisryhmiä toteutettiin yhteensä kahdeksan, viisi nuorille ja kolme vanhemmille. Yhteensä näissä vertaisryhmissä oli osallistujia 43 ja tapaamiskertoja 57. Yhteistyötä vertaisryhmien ohjaamisessa tehtiin oppilaitosten ja oppilashuollon henkilökunnan lisäksi KOTA ry:n ja Turun Selvästi JEES! -projektin kanssa. 

Linkistä oltiin mukana Yli-Maarian koulun hyvinvointipäivässä, Turun kaupungin ja SPR:n Stop Racism! -tapahtumassa sekä Fingerroosin säätiön kiusaamisen vastaisessa tapahtumassa. Sekä keväällä että syksyllä järjestettiin avoin verkkoluento ”Murrosiän murheista vanhemmuuden vinkkeihin”. Lisäksi Linkki-toiminnasta osallistuttiin Turun ensi- ja turvakoti ry:n lasten ja nuorten tukemiseen liittyvään Apua eroon –luentoon.

Yhteistyö ja kehittäminen

Asiantuntijatyön osalta keskeisimpinä olivat RennoX-materiaalin päivittäminen yhteistyössä Folkhälsanin kanssa sekä yksilö- ja perhekohtaisen työskentelyn menetelmiä kokoavan VinkkiLinkin toteuttaminen. Viime vuoden kehittämistyön tuloksia tullaan julkaisemaan kevään aikana sivustolle ammattilaistenlinkki.fi, jonka jo olemassa oleviin koulutuksiin ilmoittautui vuoden aikana 72 ammattilaista, jotka tilasivat yhteensä 125 Murkkufoorumi-, RennoX- ja FiiliXissä -koulutusta.

Linkki osallistui erilaisista työryhmistä mm. Turun nuoret verkoston rukkaseen, Eroauttajaverkostoon, ehkäisevän päihdetyön Pakka-työryhmään ja Osallisuusfoorumiin. Jäsenjärjestöille toteutettiin vuoden aikana kahdesti After work –verkostoitumistilaisuus. Yhteistyötä tehtiin tiheästi sekä jäsenjärjestöjen, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen että kuntien ammattilaisten kanssa ja yhteensä erilaisia yhteistyötapaamisia ja esittelytilaisuuksia toteutui 32.

Uusi vuosi on alkanut ja erityisen iloisia olemme vilkkaudesta vertaisryhmien ohjaamisessa yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja hyvinvointialueen ammattilaisten kanssa. Ryhmiä on edelleen mahdollista tiedustella kevääksi tai varata syksyksi 2025. Toivomme yhteistyön jatkuvan myös keskustelutuen osalta tiiviinä sekä ammattilaisten että asiakkaiden kanssa. Olkaa siis yhteydessä matalalla kynnyksellä! Yhteystiedot löytyvät nyt sekä suomeksi että ruotsiksi, ja keskustelutukea tarjotaan näiden kielten lisäksi myös englanniksi. Voimme jatkossa hyödyntää asiakastapaamisissamme tarvittaessa myös tulkkausta. Palveluohjaamme ja autamme nyt lisäksi chatissa aina silloin, kun näet verkkosivuillamme chat-logon.

Iloisin yhteistyöterveisin Linkki-tiimi